Grundgebyr for rådgivning og vaccinationsplan for den 1 første vaccine
Der tilkommer et grundgebyr på 148,- kroner for rådgivning og vaccinationsplan for den første vaccine i vaccineplan.
Hvad er difteri og stivkrampe?
Difteri
Difteri, også kaldet strubehoste, er en bakteriel infektion der medfører betændelse i slimhinderne – hovedsageligt i halsen og luftvejene. Difteribakterien producerer et giftstof, som kan spredes i blodet og angribe forskellige organsystemer, herunder hjertemusklen samt centralnervesystemet, og sygdommen kan være dødelig. Difteri smitter via dråbesmitte, ved tæt kontakt til en smittet person. Smitten sker ved eksempelvis host og/eller nys, og mere sjældent via kontakt til spyt eller sårsekret.
Der er fortsat difteri i flere lande i verden, særligt Østeuropa, Afrika og Asien. Det anbefales derfor, at alle rejsende er beskyttet mod difteri.
I Danmark indgår vaccination mod difteri i børnevaccinationsprogrammet. Man kan, efter at have færdiggjort primærvaccinationen i børnevaccinationsprogrammet, med fordel revaccineres hvert 10. år med en boostervaccine der beskytter mod både difteri og stivkrampe.
Stivkrampe
Stivkrampe, også kaldet tetanus, er en infektion forårsaget jordbakterien Clostridium tetani. Clostridium tetaniproducerer et giftstof der kan medføre muskelstivhed og -kramper – i alvorlige tilfælde kan der opstå livstruende tilstande så som vejrtrækningsstop. Bakterien findes i jord og snavs og derfor vil der være risiko for infektion hvis et sår bliver forurenet med jord, eksempelvis ved dyrebid.
Bakterien Clostridium Tetani findes næsten overalt på jorden, årligt er der dog meget få tilfælde i Danmark.
I Danmark indgår vaccination mod stivkrampe i børnevaccinationsprogrammet. Man kan, efter at have færdiggjort primærvaccinationen i børnevaccinationsprogrammet, med fordel revaccineres hvert 10. år med en boostervaccine der beskytter mod både difteri og stivkrampe.
Hvad er gul feber?
Gul feber skyldes en alvorlig virusinfektion, der bliver overført med myggen kaldet aedes aegypti – myggen kan også smitte med blandt andet dengue feber. Det er meget forskelligt, hvordan personer, der bliver smittet med gul feber, reagerer på sygdommen. Mellem 20 og 50 procent af tilfælde med alvorlige symptomer vil dog ende i dødsfald.
Hvad er hepatitis A?
Hepatitis A er en meget smitsom leverbetændelse, forårsaget af virusinfektion. Sygdomsforløbet kan variere fra et forløb uden symptomer, typisk hos mindre børn, til et forløb med mere eller mindre alvorlige symptomer – i sjældne tilfælde kan sygdommen resultere i livstruende leversvigt. Hepatitis A smitter typisk via afføring og man kan derfor blive smittet ved indtagelse af forurenet vand/drikkevarer og fødevarer.
Hepatitis A er en udbredt infektionssygdom i store dele af verden og særligt i Middelhavsområdet og mange ulande.
Man kan vaccinere mod hepatitis A og vaccinen kan gives frem til afrejsedagen. Der gives to vacciner med mindst 6 måneders interval, man vil dog allerede efter første dosis være beskyttet i fem år, mens der efter efter 2. dosis forventes beskyttelse i 30-40 år. Ønskes vaccination mod både hepatitis A og hepatitis B, kan der gives en kombinationsvaccine der beskytter mod begge sygdomme – i så fald skal man have 3 vacciner med 1 måned mellem 1. og 2. vaccination og 5 måneder mellem 2. og 3. vaccination.
Hvad er hepatitis B?
Hepatitis B er en leverbetændelse, forårsaget af virusinfektion. Hepatitis B er meget smitsomt og smitter via blod, ved seksuel kontakt og fra mor til barn under fødslen. 70% af voksne og 90% af børn under 5 år der smittes, oplever ikke symptomerne, mens ca. 5-10 % af de personer der smittes som voksne, udvikler kronisk leverbetændelse.
Hepatitis B forekommer over hele verden, men er særlig udbredt i Afrika, Asien, Grønland og Sydamerika.
Man kan vaccinere mod hepatitis B og man skal vaccineres minimum en måned før afrejse, og helst 6 måneder før – der skal som udgangspunkt gives tre vacciner med 1 måned mellem 1. og 2. vaccination og 5 måneder mellem 2. og 3. vaccination. Efter 2. vaccination er man beskyttet frem til 3. vaccination, hvorefter der forventes livslang beskyttelse. Ønskes vaccination mod både hepatitis A og hepatitis B, kan der gives en kombinationsvaccine der beskytter mod begge sygdomme – i så fald skal man have 3 vacciner med 1 måned mellem 1. og 2. vaccination og 5 måneder mellem 2. og 3. vaccination.
Hvad er Japansk hjernebetændelse?
Japansk hjernebetændelse også kaldet japansk encephalitis, er en alvorlig virusinfektion som overføres via myg. De fleste der smittes, vil opleve få eller ingen symptomer, mens et fåtal vil få hjernebetændelse med kraftig hovedpine, kvalme og opkastninger, nakkestivhed, kramper og bevidstløshed.
Japansk hjernebetændelse findes kun i Asien, især i Indien, Sydøstasien samt Kina og forekommer normalt fra maj til og med oktober måned.
Man kan vaccinere mod japansk hjernebetændelse. Vaccinen gives af 2 omgange inden afrejse med 4 ugers mellemrum.
Hvad er Kolera?
Kolera er en sygdom præget af diarré og er forårsaget af bakterien Vibrio cholera. Sygdommen viser sig ved kraftig og hyppig, vandig diarré og vil uden tilstrækkelig behandling med væske og salte ofte være dødelig. Smitte sker typisk ved indtagelse af førevarer eller vand der er forurenet med afføring fra en smittet person, direkte kontaktsmitte mennesker imellem er sjælden.
Kolera er mest almindelig i lavindkomstlande i Asien, Afrika og Latinamerika.
Vaccination mod kolera er en oral vaccine, det vil sige, at den skal indtages gennem munden. Man skal have 2 doser med minimum 1-6 ugers interval mellem de to doser og man skal have indtaget den 2. dosis mindst én uge før afrejse.
Hvad er Meningokok-meningitis?
Meningokok-meningitis, også kendt som bakteriel meningitis eller meningokoksygdom, er en bakteriel infektion der skyldes meningokokker – der inddeles i grupperne; A, B, C, W135, X, Y, Z og 29E. Meningitis er en infektion af hinderne rundt om hjernen samt rygmarven der kan medføre alvorlige skader på nervesystemet og uden korrekt behandling kan døden indtræffe på få timer. Meningokoksygdom spredes via dråbesmitte ved nærkontakt, med sekret fra luftvejene eller fra spyt fra en person som er inficeret med bakterien. Mange mennesker er bærere af meningokokker i næse og svælg, uden at være syge – såkaldte raske bærere. Meningokokker dør hurtigt udenfor kroppen og overføres ikke via madvarer.
Meningokoksygdom forekommer i hele verden, men den højeste forekomst ses i Afrika, og omfatter 21 lande syd for Sahara, hvor der hvert år er epidemier i tørtiden.
I Europa og USA ses den hyppigste forekomst af meningokoksygdom om vinteren og foråret.
Man kan vaccinere mod meningokoksygdom. Man kan vaccinere med en kombinationsvaccine mod grupperne A, C, Y og W, der kræves en enkel vaccination og denne anbefales givet mindst 10 dage før afrejse. Der findes en anden vaccine mod gruppen B og det primære vaccinationsforløb er her 2 doser med 1-2 måneders interval. Der findes ikke vacciner mod gruppe Z, X og 29E.
Hvad er Rabies?
Rabies, også kendt som hundegalskab, er en meget alvorlig og potentiel livstruende virusinfektion der kan føre til hjernebetændelse. Rabies overføres via spyt og man kan derfor blive smittet med rabies, hvis man bliver bidt af et smittet dyr. Rabies kan i sjældne tilfælde også smitte ved direkte kontakt mellem det smittede dyrs spyt og slimhinder eller sår.
Rabies er udbredt blandt pattedyr i mange lande – smitte af mennesker sker hyppigst i Afrika samt i Asien.
Man kan vaccinere mod rabies og vaccinationen skal påbegyndes mindst 2 uger før afrejse. Vaccination består af to doser vaccine på hhv. dag 0 og dag 7.
Hvad er Tyfus?
Tyfus skyldes infektion med en særlig form for salmonellabakterie. Tyfus er i dag meget sjælden i Danmark og de fleste tilfælde ses hos rejsende, som er smittet i udlandet – især i Indien og Pakistan. Tyfus er en alvorlig infektion, som kan medføre læsion af tarmen, samt encefalopati (hjernepåvirkning). Smitte sker typisk ved indtagelse af førevarer eller vand der er forurenet med afføring fra en smittet person, direkte kontaktsmitte mennesker imellem kan også forekomme.
Tyfus forekommer i dag meget sjældent i den industrialiserede verden, men har fortsat en høj forekomst i udviklingslandene og særligt i Asien, Afrika samt Syd- og Mellemamerika er tyfus almindeligt forekommende.
Man kan vaccinere mod tyfus ved at anvende enten injektion eller kapsler til vaccination mod tyfus. Vaccine som injektion gives som en enkelt dosis, og man skal have vaccinen senest 2-3 uger før afrejse. Ved vaccination med kapsler, der består af tre doser, bør den sidste kapsel indtages senest 10 dage før afrejse.
Tick Borne Encephalitis (TBE)
TBE, også kaldet centraleuropæisk hjernebetændelse, er en virusinfektion der medfører infektion i hjernen og rygmarven og kan opstå efter flåtbid, hvis TBE-virus er til stede hos flåten.
TBE er udbredt i Skandinavien, Baltikum, Rusland og Sibirien, på Balkan, i visse dele af Tyskland og Østrig. I Danmark er TBE langt mest udbredt på Bornholm, hvor den har forekommet i over 50 år.
Man kan vaccinere mod TBE. Vaccinationen består af tre doser givet med 1-3 måneders (i visse tilfælde 14 dage) mellem dosis 1 og 2, og 3. dosis bør gives 5-12 måneder efter 2. dosis. Beskyttelsesvarighed min. 3 år.
Hvad er meningitis?
Hjernehindebetændelse (meningitis) er en infektion af hinderne rundt om hjernen og rygmarven. Meningitis kan forekomme alene eller samtidig med blodforgiftning. Infektionen skyldes en bakterie, der overføres via luften fra person til person.
Meningitis er livstruende, men kan behandles.